[Kaliteli lojistik şirketi|Rota Lojistic|Uluslararası Lojistik

Wiki Article



Lojistik, malların menşe yerinden tüketim yerine verimli bir şekilde taşınması ve depolanmasını planlama ve uygulama sürecidir. Lojistiğin amacı, müşteri gereksinimlerini zamanında ve uygun maliyetli bir şekilde karşılamaktır.

Başlangıçta lojistik, askeri personel, ekipman ve malların hareketinde önemli bir rol oynadı. Lojistik, ordu için eşit derecede önemli olsa da, terim artık ticari malların tedarik zinciri içindeki hareketiyle ilgili olarak daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Birçok şirket, lojistikte uzmanlaşmıştır ve üreticilere, perakendecilere ve mal taşımaya büyük ihtiyaç duyan diğer sektörlere hizmet vermektedir. Bazıları jetlerden kamyonlara, depolara ve yazılıma kadar tüm altyapı yelpazesine sahipken, diğerleri bir veya iki alanda uzmanlaşmıştır. FedEx, UPS ve DHL tanınmış lojistik sağlayıcılardır.

Genellikle, büyük perakendeciler veya üreticiler, lojistik ağlarının büyük bir bölümüne sahiptir. Bununla birlikte, çoğu şirket bu işlevi üçüncü taraf lojistik sağlayıcılara (3PL'ler) dışarıdan temin etmektedir.

lojistik fonksiyonlar
Taşıma ve depolama, lojistiğin en önemli iki işlevidir. Taşımacılık yönetimi, malları depolar, perakende mağazalar ve müşteriler arasında taşımak için araçların kullanımını planlamaya, optimize etmeye ve uygulamaya odaklanır. Taşımacılık çok modludur ve deniz, hava, demiryolu ve karayolu taşımacılığını içerebilir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, nakliye yönetimi, navlun rotalarını ve maliyetlerini, sipariş yönetimini, nakliye kontrolünü ve ödemeleri planlamayı ve optimize etmeyi içeren karmaşık bir süreçtir. Ayrıca, üretim tesislerinin, depoların ve dağıtım tesislerinin dışındaki sahalarda araçların hareketini yöneten bir süreç olan saha yönetimine de genişletilebilir. Nakliye yönetimi, nakliyecilerin maliyeti, bulunabilirliği ve kapasitesi büyük ölçüde değişebileceğinden önemli bir husustur. Lojistik şirketleri, ulaşımla ilgili lojistik gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olmak için genellikle ulaşım yönetimi yazılımını (TMS) kullanır. Ayrıca bahçe yönetim sistemleri gibi özel uygulamalar da vardır.

Depo yönetimi veya depo yönetimi, envanter yönetimi ve sipariş karşılama gibi işlevleri içerir. Ayrıca, depo altyapısının ve süreçlerinin yönetimini de içerir – örneğin, mal siparişlerinin alındığı, işlendiği ve karşılandığı (müşteriye sevk edildiği) lojistik merkezinde. Çoğu şirket, malların akışını ve depolanmasını yönetmek ve envanteri izlemek için Depo Yönetim Sistemi (WMS) yazılımını kullanır. Çoğu Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı satıcısı, envanter yönetimi ve diğer lojistik işlevleri için TMS ve WMS modüllerinin yanı sıra daha özel bileşenler sunar.

Gümrük idaresi veya uluslararası ticaret idaresi genellikle lojistiğin bir parçası olarak kabul edilir, çünkü mallar ulusal sınırları geçtiğinde veya limanlara her girdiğinde hükümet düzenlemelerine uygunluğu gösteren blogu ziyaret et evraklar işlenmelidir.

Yapay zeka (AI) ve sürücüsüz araba teknolojisi, lojistiğin gelecekte nasıl çalışacağı konusunda önemli bir rol oynayacak. Bazı lojistik sağlayıcılar, gönderileri daha iyi takip etmek ve tedarik zincirindeki ulaşımla ilgili sorunları tahmin etmek için zaten yapay zeka kullanıyor.

Bu arada, sürücüsüz forkliftler, kamyonlar ve insansız hava araçları gibi otonom araçların depolarda, depolarda ve otoyollarda daha yaygın hale gelmesi muhtemeldir.

Report this wiki page